top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJaimie Oppalfens

Fascinerende fascia!

Soms last van onverklaarbare pijnen? Zit je meer dan 6u per dag? Voel je hardnekkige rugklachten? Beweeg je stugger als vroeger? Voelt je huid dof aan?


Veel kans dat jouw fascia je iets wil duidelijk maken.

Waar fascia in de Middeleeuwen voornamelijk als overbodig verpakkingsmateriaal werd aanzien, eist het nu zijn plaats op als een onmisbaar en zelfs belangrijkste zintuigelijk orgaan.Ons bindweefsel, fascia, bestaat uit collageenvezels, water en lijm en is slechts 0,5 tot 3 millimeter dik. Ze omringen je hele lichaam: spieren, organen, vaten, botten, gewrichtsbanden, je gezichtsvermogen en zelfs je hersenen. Ze houden elk deel op zijn plaats en zorgen ervoor dat er geen wrijving ontstaat. Zonder dit bindweefsel met een soort netwerkachtige structuur zou je lichaam in elkaar storten.


De fascia geeft doorlopend informatie en prikkels door aan het zenuwstelsel. Beter gezegd, het zenuwstelsel anticipeert op de informatie die het ontvangt vanuit de fascia. Een verstoring van het fasciale netwerk zorgt dus in grote mate voor onverklaarbare pijnklachten.

Ons bindweefsel zorgt ook voor krachtoverbrenging en krachtopwekking. Het is beslissend voor je algehele mobiliteit en fysieke verschijning. Ook dient het als een waterreservoir en beschermt het jouw lichaam tegen indringers.
Waarom verkleven de fascia?

Verkleving van de fascia is niet alleen pijnlijk, maar leidt ook tot overspanning en een grotere kans op blessures.


Er zijn verschillende oorzaken voor verkleefd bindweefsel.

  • Te weinig water drinken leidt er sowieso toe dat jouw bindweefsel kan verkleven.

  • Bij het ouder worden, is de kans dan weer groter tot verkleving. Het watergehalte wordt steeds kleiner, de elasticiteit neemt af.

  • Te weinig beweging en een slechte houding is echter de grootste boosdoener. Als je de hele tijd zit, voorkom je een goede lymfestroom. Je mobiliteit wordt beperkt en je wordt vatbaarder voor verwondingen. Je organen zijn minder goed bevoorraad en kunnen daardoor zelfs een stuk van hun functionaliteit verliezen.

Stug bindweefsel kan je zenuwen dus beknellen en ernstige pijn veroorzaken.


En ook jouw lymfestroom geraakt verstoord. Bijwerkingen hiervan kunnen zijn: gezwollen ogen en zware benen, zwellingen en chronische ziekten.


Stilstaand bindweefsel wordt ook steeds stugger. Het is dus helemaal logisch dat als je veel zittend werk uitvoert en te weinig beweegt, je bindweefsel zorgt voor pijnklachten.
De fascia en emoties

De fascia is ook het dieper liggende weefsel waar emoties op gaan werken als deze niet worden geuit of als je er geen aandacht kan aan schenken. Emoties en trauma zetten zich vervolgens vast in het bindweefsel. Door het lichaam in beweging te brengen, komen deze ook in beweging en maken ze zich los uit het bindweefsel.Energy wants to move.

Alles is energie en energie is alles.


De zachte en krachtige bewegingen van yoga, pilates & dans zijn daardoor helemaal geschikt om je fasciën te verzorgen en soepel te houden. Ook emoties kunnen op die manier niet meer door het lichaam worden opgehouden en je energie kan terug vrij bewegen.


Helemaal gewonnen om een groepsles bij ons mee te pikken? bekijk ons wekelijks programma en schrijf je in!


LEUK OM TE WETEN: Ook op zondagochtend kan je bij ons Yoga volgen (beperkte plaatsen)NOOD aan een massage, bindweefselbehandeling, klei-detox behandeling of lymphedrainage?


Liever eerst een verkennend gesprek? Plan online via de knop 'Afspraak' je vrijblijvend gezondheidsgesprek in,

of bel (09 398 27 82), mail of kom langs.


Silhouelle

's Gravenstraat 170

9810 Nazareth

info@silhouelle.be

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page